В Националната пациентска организация (НПО) постъпиха сигнали от Български съюз на трансплантираните, Сдружение „Лимфом“, сдружение, „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ и Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, че някои от диспансерите в столицата, където се проследяват трансплантирани пациенти в момента се преструктурират в отделения за пациенти с COVID-19. Това са Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА и Клиниката по нефрология в „Александровска“. В първата се наблюдават пациенти с трансплантиран бял дроб, във втората – с бъбрек. Пациентите са силно притеснени, защото нямат достатъчно информация къде и как ще продължи наблюдението им.

Ние напълно си даваме сметка, че ситуацията, в която се намираме, изисква гъвкави решения, особено когато са застрашени толкова човешки животи. Свидетели сме на натиска върху здравната система. От друга страна, обаче, не можем да приемем, че животът на едни пациенти трябва да е за сметка на други. Категорично сме убедени, че е въпрос на навременна алтернатива в казуса, която да гарантира правото на живот на пациентите с трансплантации, при които също е налице висок риск от усложнения от COVID-19. Това се казва в писмото на Националната пациентска организация до здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса.

„Настояваме за навременна и достоверна информация за това къде ще бъдат пренасочени за наблюдение и лечение горепосочените групи пациенти, как ще бъде обезпечена работата на клиниката – приемник, както и как ще бъдат минимизирани рисковете от липсата на достъп до здравни грижи на пациенти с трансплантации“, се посочва още в писмото. НПО препоръчва и предприемането на спешни действия в усложняващата се епидемиологична обстановка от COVID-19 за осигуряването на чист коридор в лечебните заведения при посещенията от трансплантирани, а когато е възможно – прегледите да се извършват неприсъствено за пациентите, включително при нужда от изследвания за удължаване на протоколите за имуносупресивна терапия пробите да се взимат в дома на пациентите.

„Заставаме зад позицията, че правото на равен достъп до здравеопазване е основно човешко право и обект на здравната политика, която се осъществява на територията на Република България от институциите, които представлявате.“, се казва още в документа.

Категория:

Translate »