Национална пациентска организация грубо осъжда всички опити да се прехвърля вината върху Милко Михалев и да се манипулира общественото мнение. Считаме, че е цинично безпрецедентната загуба на крайник да се отдава на това, че пациентът е подлагал ръката си под главата след интервенцията и че умишлено не е спазвал дадените му указания, както беше внушено на дадената днес пресконференция от СБАЛК „Кардиолайф” ООД.

Изпълнителна агенция „Медицински одит” вече направи проверка и констатира нарушения по случая: още в началото не е снета подробна анамнеза на пациента и не са направени стандартните неинвазивни изследвания за уточняване на състоянието.

В СБАЛК „Кардиолайф” ООД не е извършена прогноза на риска, както и оценка на лабораторните и образнодиагностични изследвания. Не е отдадено нужното внимание на придружаващите заболявания, като липсва и обсъдена диференциална диагноза (възможност оплакванията да са причинени от друго заболяване). В медицинската документация не е отбелязано и наблюдение на ръката, на която е извършена интервенцията, което не е в съответствие с установените стандарти за наблюдение на пациента.

Ден, след като е изписан, пациентът се връща отново в СБАЛК „Кардиолайф” с оплаквания от болка в ръката и промяна в цвета и температурата й. Оттам пациентът е изпратен в МБАЛ „Св. Анна” – Варна. Там установяват тромбоза и на двете артерии.

Прокуратурата във Варна се самосезира по случая; НПО изразява надежда, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу виновните лица в най-кратки срокове.

Втори случай на ампутиран крайник, този път завършил със смърт

На 9 юни 2010 г. 49-годишният М. Г. постъпва в МБАЛ „Здраве” – МС „Пълмед” – Пловдив за извършване на коронарография и поставяне на стенд на сърцето. По негови данни той е изписан в лошо състояние, с температура и ниско кръвно, което налага повторното му приемане в клиниката. По време на престоя си пациентът е имал силни болки в крака, на който е правена интервенцията.

Следват множество хоспитализации на пациента в различни клиники и опити за овладяване на инфекцията. Състоянието му се влошава и на 10.09.2010 г. се налага ампутация на долния крайник, на който е извършена коронарографията в МБАЛ „Здраве” – МС „Пълмед” – Пловдив.

Проверка на ИА Медицински одит констатира, че състоянието на пациента е недооценено, като установява и наличие на усложнение „инфекция на пункционното място”.

М. Г. почива преди около месец, като причина за смъртта в смъртния акт е посочен сепсис (системен възпалителен процес).

Национална пациентска организация ще предприеме необходимите действия Дружеството на кардиолозите и Министерство на здравеопазването да разпишат по-ясни стандарти за провеждане на тези процедури, както и да се засили контролът върху клиниките, които ги извършват, за да не се допускат подобни случаи.

Категория:

Translate »