Петият Национален конгрес на пациентските организации бе открит с приветствени речи от министъра на здравеопазването, д-р Петър Москов; д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването; д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК; д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС; доц. Александра Савова, член на НСЦРЛП; проф. Илко Гетов, председател на БФС и г-жа Петя Найденова, зам.-председател на БАПЗГ.

Темата на тазгодишното издание на Конгреса е „Достъп до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България”. В рамките на специален дискусионен панел с представители на институциите, посветен на темата „Реформите в здравеопазването – в полза на българския пациент“, бяха изнесени данни от анкета за болничната реформа, проведена през месец май 2015 г. сред пациентски организации от мрежата на Национална пациентска организация (НПО).
Според данните 98% от анкетираните смятат, че има нужда от реформа в болничната помощ, като 89% са на мнение, че малките и неефективните лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани в лечебни заведения от нов тип, които да осигуряват комплексни услуги за пациентите, базирани на техните нужди. От данните става ясно още, че пациентските организации смятат, че мерки като преструктуриране, оптимизация на администрацията и разходите на лечебните заведения, както и заплащане за излекуван, а не за преминал пациент, са сред водещите мерки, които могат да повишат качеството на болничната помощ.
По време на дискусионния панел за пореден път пациентът бе поставен във фокуса на здравеопазването и бе затвърдена неговата роля като участник в подобряването на здравната система и създаването на здравни политики. В тази връзка, както и благодарение на дългогодишната работа на НПО на специално заседание на Националния съвет по цени и реимбурисаране на лекарствените продукти беше прието решение за включване на пациентите в оценката на здравните технологии. Тази дългоочваквана стъпка предвижда участие на независими пациенти в редовните заседания за оценка на необходимостта от включване на лекарствени продукти в позитивния лекарствен списък.
Тази година Националният конгрес на пациентските организации чества своя пети юбилей, като с годините Конгресът се е превърнал в традиционно събитие за Национална пациентска организация. Всяка година събитието се посвещава на различна тема и събира пациентски организации от цялата страна с представители на институции в сферата на здравеопазването, експерти и представители на съсловните организации, фармацевтичната индустрия, представители на медиите и др.

[accordions id=“535″]

Translate »