Стартира вторият етап на Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“


На 14 ноември 2022 г. (понеделник) от 16:00 ч., на страницата на Национална пациентска организация (1) Национална пациентска организация (НПО) | Facebook във Фейсбук ще се излъчи четвъртият пациентски уебинар в рамките на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

Уебинарът е на тема: „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“ и в него ще вземат участие: доц. Александър Шинков, ендокринолог от Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Иван Пенчев” ЕАД, д-р Михаела Михайлова, кардиолог към „Клиника по пропедевтика на вътрешните болести „Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София и Мария Силяновска, председател на Сдружение ВИОМ.

Събитието е част от активностите във втория етап на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, която се организира от Национална пациентска организация, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските медицински лаборатории Синево, част от Medicover Group.

В този втори етап, аналогично на първия, се предвиждат и нова серия от информационни и скринингови активности, сред които: пациентски уебинар по темата за рак на щитовидната жлеза, безплатни скринингови прегледи за отклонения на щитовидната жлеза, които ще се провеждат в 4 локации на лаборатории Синево, и информационни инициативи в социалните медии.

Желаещите да си направят безплатен ехографски преглед на щитовидната жлеза от специалист ендокринолог в рамките на скрининговите акции трябва предварително да си запишат час на следния линк в сайта на лаборатории Синево. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от диагностични изследвания, които могат да бъдат направени на място на префенциални цени. По този начин в рамките на кампанията пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

Планираните инициативи поставят акцент върху необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза, които много често се откриват късно и това води до значително влошаване на качеството на живот на пациентите. С особена сила това важи в настоящата ситуация, в която пандемията от COVID-19 влоши състоянието на част от диагностицираните пациенти, а при някои отключи заболявания на щитовидната жлеза.

В рамките на пролетния етап 1 се реализираха уебинари, записи от които могат да бъдат намерени на страницата във Фейсбук на Национална пациентска организация. Те бяха на следните теми: „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“, „Щитовидна жлеза и COVID-19“ и „Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“.


Допълнителна информация

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Този орган е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за човешкото здраве. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето хора не знаят това. Ситуацията значително се влоши след пандемията от COVID-19, когато вирусът предизвика значителни проблеми за преболедувалите и дори отключи заболявания на щитовидните жлеза при немалко хора. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм. Систематичен преглед и метанализ на 20 селектирани епидемиологични проучвания, публикувани в периода 2008-2018 г., показва, че 4.7% от населението на Европа страда от неразпознат и нелекуван хипотиреоидизъм, като 4.11% от тях се дължат на субклиничен хипотиреоидизъм. Честотата е по-висока сред жените и във възрастовата група ≥ 65 години.

При някои пациенти с COVID-19 се наблюдава свръхчувствителна имунна реакция и възпаление, известно като „цитокинова буря“. Тъй като най-честите причини за проблеми с щитовидната жлеза са резултат от антитела, атакуващи щитовидната жлеза (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза), това активиране на имунната система може също да причини възпаление и дисфункция на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза също може да бъде засегната индиректно в резултат на цялостната тежест на инфекцията.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи – от скринингови акции, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, през публикации в медиите и големи събития. Глобалната инициатива започва да се отбелязва през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 г. сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас, в партньорство с Национална пациентска организация, на която е член. За първи път тази година към инициативите се присъединяват и лаборатории Синево. Шведски медицински лаборатории Синево са част от Medicover Group – водещ международен доставчик на здравни и диагностични услуги в повече от 10 страни. Към м. ноември 2022 г., Синево България има национална мрежа от 7 клинични лаборатории и 37 пункта за пробовземане в цялата страна.