В ситуация, в която в световен мащаб се очаква дефицит на ваксини, първи трябва да се ваксинират тези, при които рискът е най-висок, заяви в предаването „Тази неделя“ д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация.

„В ситуация на пандемия, когато вече имаме ваксини, които се задават, ясно е, че ще има недостиг от тях, както и че тази пандемия няма да свърши утре, а ще продължи още много месеци, вероятно дори до края на годината ще доминира в нашия живот“, коментира той.

Според Пепи Георгиева – председател на пациентски организации „Заедно с теб“, всеки акт на неспазването на правилата за националния ваксинационен план води до увреждане на доверието и до конспиративни теории.

Двамата представители на пациентските организации коментираха случая в Сандански, при който общински съветници са ваксинирани срещу коронавирус, без да са от хората на първа линия.

„По този начин се уврежда доверието във ваксинацията, тъй като се смята, че това било постановка, за да се създаде в обществото илюзията, че няма достатъчно ваксини и трябва всички да бързат и да се прередят“, смята още Пепи Георгиева.

„Можеше да се намерят хора с хронични заболявания и на тях да се сложат тези ваксини“, допълни д-р Хасърджиев.

„По света най-пострадали от вируса са възрастните хора и хората с хронични заболявания и те са сред първите ваксинирани. Тук те са едва на пета линия според ваксинационния план“, посочи той.

Според него, ако не успеем да предпазим хронично болните хора и не направим така, че те да могат да се лекуват дистанционно, няма как да очакваме скоро да се понижи смъртността.

Цялото интервю може да видите ТУК.

Източник: www.btv.bg

Translate »