Среден 3,17 по шестобалната система е оценката за детското здравеопазване в единадесетия годишен доклад „Бележник 2022: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ на Национална мрежа за децата.

Като голям проблем е отбелязан недостигът на педиатрични кадри в здравната система. „За последната една година педиатрите, които работят с НЗОК, са намалели с 13,4% – от 872 са станали 755. Още по-тежко е положението с медицинските сестри, тъй като повечето от тях са в пенсионна възраст. В България по принцип има два пъти по-малко медицински сестри от необходимото, за да бъде оказвана качествена медицинска грижа“, коментира Надежда Цекулова от БХК по време на представянето на доклада.

„Детското здраве няма как да бъде разделено от майчиното здраве и показателите в това отношение за 2021 г. са изключително интересни, защото дори преди пандемията страната ни имаше проблем в начина, по който се грижеше за бъдещите майки – много голям процент на раждащи здравнонеосигурени жени и на жени, раждащи с цезарово сечение. Пандемията задълбочи тези проблеми заради ограниченията за достъп до медицински грижи и заради стремежа на здравните специалисти да ограничават времето, което прекарват с родилките“, каза Надежда Цекулова.

По данни на НЗОК от 1 януари до 30 септември 2021 г. е имало 5332 раждания на здравнонеосигурени жени, което е 16% от всички раждания. От тях 2196 са се възползвали от правото си на преглед при специалист-гинеколог, а на едва 1000 са извършени полагащите им се лабораторни изследвания. За същия период ражданията чрез цезарово сечение са 17 850, или 53% от всички раждания.

„Това, което може да бъде отбелязано като показател, е детската смъртност. България се движи трайно в позитивна посока, т.е. процентът на децата, които загиват в периода до 1-годишна възраст, непрекъснато намалява, но за съжаление не достатъчно бързо, за да можем да излезем от негативната класация на водещите държави в Европа по детска смъртност“, каза още Цекулова, като посочи, че през 2021 г. на тази възраст са починали 301 деца у нас. Най-висок дял на детска смъртност е регистриран в областите Сливен и Монтана, където те са съответно 11,7 и 10,8 на 1000, а в София и Пловдив – около 4 на 1000, при средно за ЕС 3,4 на 1000.

Източник: www.zdrave.net

Translate »