На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, която в България засяга 12-13 000 души, над 1 200 от тях са в късна фаза на заболяването

В продължение на 5 месеца невролози в цялата страна преглеждаха безплатно пациенти с вече установена паркинсонова болест. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон

Всяка година на 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, която засяга над 6 милиона души в света и се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. У нас около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка и загуба на обоняние са издайници на болестта

Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“. Намаляване силата на гласа, загубата на обоняние, промени в почерка на човек обаче са сред симптомите, които рано издават заболяването.

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е те да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. В България разполагаме с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина.

Повече информация можете да намерите на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.

Източник: www.parkinson.bg

Категория: