Пациентите в публичните болници за полугодието са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година, но приходите на медиците са намалели. Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието.

Общо 443 хил. пациенти са преминали през 62-те държавни болници за полугодието на тази година срещу 413 за 2021 г. Приходите на медиците обаче за шестте месеца на тази са 525 млн. лв. срещу 533 млн. през полугодието на 2021 г.

Аналогично е състоянието в 120-те общински болници. За шестте месеца на тази година през тях са преминали 220 хил. болни срещу 215 хил. за същия период а миналата година. Проходите за персонала са съответно 230 млн. лв. през миналото полугодие и 213 млн. през сегашното.

Намалението на приходите и увеличението на пациентите се дължи на отшумяването на пандемията. От една стана хората започнаха да се връщат в болниците, но от друга властите спряха целевите средства за първа линия и добавките към заплатите на медиците в болниците за работа с болни от КОВИД.

За да компенсират очакваното понижение на приходите на медиците, предходният екип на здравно министерство се опита да накара болниците императивно да увеличат заплатите, като подписа КТД с доста по-високи размери на трудовите възнаграждения. Публичните болници, които увеличиха доходите обаче, засега се броят на пръсти. Междувременно пък частните болници обжалваха правилото в съда и сега се чака решението на магистратите.

Източник: www.clinica.bg

Translate »