Договарянето на отстъпки за лекарствата, които плаща здравната каса за следващата година вече започна. Това пък поставя въпроса дали ще има нови продукти, които ще реимбурсира фондът, както и за кои заболявания ще бъдат те.

Минимум 12 ще са новите лекарства (INN), които здравната каса ще реимбурсира догодина. Това става ясно от броя на продуктите, които са получили положителна оценка на здравните технологии от Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) през тази година.

Според нормативната уредба у нас здравната каса трябваше да плаща нови лекарства през следващата година само, ако те са включени в позитивната листа до 30 септември на предходната. Това обаче така и не заработи и отпадна като условие за финансиране на продукта, така че има още три месеца, в които може да се появят още нови молекули. Междувременно обаче се въведе механизма за запазване бюджета на касата, според който компаниите трябва да връщат средства, ако той е надхвърлен. Всички производители трябва да дадат и отстъпки от цената на здравната каса, договарянето за това тече в момента. Целта на регулациите е да се осигури нормалното финансиране на сектора, тъй като медикаментите са един от основните разходи на НЗОК.

От 1 януари до 30 септември сме разгледали 14 нови INN, от тях 5 броя са получили отказ, а 9 одобрение да бъдат включени в позитивния списък, каза за clinica.bg проф. Николай Данчев, председател на НСЦРЛП. Най-голяма част от новите медикаменти с получили положителна оценка очаквано са за онкохематологични и редки болести. Причините за отказите пък са както чисто формални – например, че един продукт не се реимбурсира в пет от осем държави, така и медицински – липса на достатъчно доказателства за по-голяма ефективност от сегашните терапии.

През тази година в позитивния списък са включени и три нови за България молекули, които не подлежат на оценка на здравните технологии, тъй като се използват в ЕС поне от 10 години и са доказали ефекта си, допълни проф. Данчев. Едно от тях е в областта на кардиологията. Още 4 пък са лекарствата, които са получили положителна оценка за нова индикация за лечение и съответно финансиране от касата.

Така минимум дванайсет лекарства и четири нови индикации ще са част от позитивния списък и ще могат да се плащат от здравната каса догодина. Сред тях са Zerbaxa за лечението на интраабдоминални и пикочни инфекции, както и Ibrance – за лечение на рак на гърдата. Отказ пък е получил препарата Adempas – за лечение на белодробна артериална хипертония, тъй като липсват достатъчно данни от проучванията за преживяемостта и подобряването качеството на живот на пациентите.

Оценката на здравните технологии е изключително важна, защото трябва да намери пресечната точка между ефективното изразходване на обществения ресурс и максимално доброто лечение за хората. През последните години ясно се установи, че иновациите в медицината имат нужда от подобна цедка. Причината за това е не само във високата им себестойност – както не веднъж сме писали разходът за пациент с рядко заболяване на година може да достигне няколко стотин хиляди лева, а бюджетът за лекарства на касата вече трайно мина 1 млрд. лв. Но и заради това, че не винаги една иновация е достатъчно ефикасна. Ако новите терапии за Хепатит С, които доведоха до излекуване на пациентите, са безспорен пример за ползата от новите технологии, то понякога се появяват и лекарства, които само имитират иновация, но на по-скъпа цена. И засега ОЗТ е признатият начин, който трябва да пресее едните от другите.

Източник: www.clinica.bg

Категория: