Под патронажа на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов на 11 февруари 2010 г. от 14.30 часа в зала 130 в сградата на Народното събрание беше представен проектът „Пациентът – политик!” на Националната пациентска организация.

Реформата в здравеопазването не би могла да се осъществи без подкрепата на пациентските организации. Това каза председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. В Народното събрание беше представен проектът „Пациентът – политик!” на Националната пациентска организация. Инициативата е под патронажа на председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. Председателят на организацията Станимир Хасърджиев каза, че между обществото и държавните институции има голяма дистанция. Според него обществото трябва да е активната страна и да дава предложения за решаване на проблемите.

Една от основните цели на проекта „Пациентът – политик!” е увеличаването на прякото гражданско участие в законодателния процес и при сформирането на политиките в здравеопазването. Цели се подобряване на общественото разбиране и постигане на консенсус по законодателни инициативи, както и повишаване на прозрачността при работата на институциите в сферата на здравеопазването.

Проектът ще даде възможност на всеки български гражданин да изкаже своето мнение и да отправи предложенията си към Националната пациентска организация, която ще обобщава мненията и ще ги предоставя на здравните институции. Първата инициатива, с която стартира този проект е свързана със законопроекта за лечебните заведения. На гражданите ще бъде дадена възможност да го коментират и да дават мнения между първото и второто му четене.

„Ще бъдем иновативни, за да можем да сме максимално полезни на българските граждани”, каза Хасърджиев.

Категория:

Translate »