Парламентът прие на второ четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Основните промени в него, направени между първо и второ четене, касаят увеличението в парите на фонда за 2021 година, допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти в условията на епидемия, както и престуктурирането на лечебни заведения в болници за лечение на COVID по решение на РЗИ.

Догодина НЗОК ще разполага с 5,34 млрд. лева, след като депутатите приеха увеличение в средствата на касата между двете четения на закона, предложени от председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Първоначално заложената сума за НЗОК бе 5,084 871 милиарда лева.

Повече за лекарите

Чрез допълнителните средства се осигурява възможността за изплащане на обещаните пари за лекари, медсестри и санитари, над изплащаните досега 1000 лв. за работещите на първа линия. За лекарите те са в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Допълнителни пари обаче няма да получават лекарите, чиято брутна месечна заплата надвишава 5000 лв., приеха депутатите.

Болници за COVID

Със закона се въвеждат и важни промени, свързани с престуктурирането на лечебни заведения в болници за лечение на COVID по решение на РЗИ.

С приетите текстове се създава възможност при обявено извънредно положение поради епидемия, след заповед на здравния министър, РЗИ да могат да въвеждат мерки за преструктуриране на лечебните заведения в такива за лечение само на лица, болни от заразна болест. Това ще се случва независимо от вида на дейностите, които лечебното заведение извършва. В случай, че болниците откажат да изпълняват заповедта, ги грози глоба от 3000 до 10 000 лева, а при повторно нарушение се прекратява договорът им с НЗОК за три месеца. Промяната бе критикувана от депутата от левицата доц. Георги Йорданов, според когото с тези текстове се създава трибунал и ако лечебните заведения не се съгласят с предложените промени, ще бъдат наказвани. Той даде пример със съседна Гърция, където частна болница е била одържавена и иронично предложи подобна възможност да се заложи и в разглеждания закон. Според него РЗИ по места не са достатъчно компететни в издаването на методика за преструктуриране и това трябва да се преценява от МЗ и НЗОК.

С друга промяна се дава възможност за командироване на лекари от едно лечебно заведение в друго в условия на епидемия, като това ще става пак с решение на РЗИ.

Опозицията срещу бюджета

Силна критика по закона в началото на заседанието изказа лидерът на БСП Корнелия Нинова, която предложи той да бъде оттеглен. По думите й бюджетът е вече неадекватен, защото е правен при други обстоятелства. Тя използва парламентарната трибуна за цялостна критика към управляващите относно действията им в ситуация на епидемия. Нинова посочи, че правителството все още не е представило актуализирания Национален план на за готовност при пандемия. „Това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа, той убива инситуциите, унищожава държавността и управлява авторитарно“, заяви още тя.
Лидерът на БСП коментира и предложените вчера от здравния министър нови мерки и изказаната малко по-рано позиция на премиера Борисов, че не трябва да се прекалява с нито една мярка, като посочи, че двамата в момента си играят на „доброто и лошото ченге, докато хората умират на стълбите пред болниците“. Тя беше категорична, че ако здравните мерки бъдат приети, те трябва да са обвързани с икономически в подкрепа на всички засегнати.

Разпределението на парите в резерва на НЗОК, който беше увеличен от 149 млн. лв. на 150 млн. лв. и на практика разпределен предварително, също предизвика сериозна критика от страна на опозицията. Проф. Георги Михайлов го определи като „разпарчетосване“. Вие правите бюджет, с който кризата свършва. Тя няма да приключи, ще има трета вълна в началото на следващата година, предупреди той. Според него с този бюджет касата ще бъде поставена в много тежко положение през следващата година, защото ще има рязка промяна в дейностите по отделните направления и със сигурност ще се наложи актуализция на бюджета на фонда.

Доц. Георги Йорданов представи предложение на левицата лечението на децата до 14-годишна възраст да е безплатно, а колегите му от „Воля“ поискаха медикаментите да са безплатни освен за децата, и за хората над 65-годишна възраст. Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки това е единственото предложение, което ще помогне на българския народ в условията на епидемия и то не изисква толкова голям ресурс. Колко точно ще струва това на системата обаче не стана ясно. „Максималният разход годишно ще бъде в рамките на между 500-600 милиона лева“, предположи той. Предложенията не бяха приети.

Левицата искаше и създаване на гаранционен фонд в подкрепа на личните лекари, чрез който те да могат да взимат кредити например за закупуване на апаратура, но и тази идея отпадна.

ДПС се обявиха също категорично срещу разпределението на резерва на Касата и поискаха отпадане на регулативните стандарти в системата. „Разпределихте резерва, без да ви мигне окото, до стотинка“, посочи д-р Нигяр Джафер и определи това като изключително неразумна стъпка.

„Трябва да спре опитът за свръхрегулация в системата, която не доведе до нищо добро. Тази шизофрения трябва да спре“, коментира още д-р Джафер и добави: „Въвеждаме лимити, въвеждаме регулации, а след това се оказва, че трябва да платим много повече с лихвите и съдебните разноски. Те не водят до нищо добро, нито до плануване, нито до предвидимост“. Колегата й от ДСП д-р Хасан Адемов също се съгласи, че трябва да отпаднат регулативните стандарти, указващи броя на назаченията на МДД и стойността им. По думите му, ако управляващите бяха завършили процеса с въвеждане на единната информационна система, не би имало нужда от тях. Той също се обяви против свръхрегулацията в болничната помощ и наложените лимити. „Системата на здравеопазването може да функционира и без тази свръхрегулация“, категоричен бе той.

По отношение на лимитите депутатите приеха включване на неизразходвани суми за медицински изделия при изплащане на надлимитната дейност на болниците, като тя ще се заплаща независимо от съдебните актове, постановени при съдебните спорове.

Източник: www.zdrrave.net

Категория:

Translate »