Над 2 млн. души в Англия може вероятно са прекарали дълъг COVID (long COVID) и са претърпели един или повече симптоми на инфекцията, продължили най-малко 12 седмици. Това сочат данните от едно от най-големите проучвания за продължително наблюдение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Проучването REACT-2, проведено от екип на Imperial College London, е установило, че над една трета от хората, които са имали COVID-19, съобщават за симптоми, продължили поне 12 седмици, като всеки десети съобщава за тежки симптоми, продължили толкова дълго.

„Това, което открихме, представя една тревожна картина на дългосрочните последици за здравето в резултат на прекаран COVID-19, които трябва да бъдат отчетени в политиката и планирането“, коментира Пол Елиът, директор на програмата REACT в Imperial.

Проучването е подкрепено от британското правителство и се основава на данните от самонаблюдение на 508 707 възрастни в периода между септември 2020 г. и февруари 2021 г. Симптомите варират от умора и мускулни болки до задух и болка в гърдите. Авторите обаче обръщат внимание на това, че е възможно изследването да надцени разпространението на дългия COVID, тъй като такива симптоми са често срещани и не винаги са свързани с COVID-19 инфекция.

Според екипа по-възрастните хора са по-склонни да страдат дълго от COVID, с вероятност от 3,5% увеличение с всяко десетилетие от живота.

Наблюдавано е също така по-голямо разпространение на персистиращи симптоми сред жени, пушачи, хора с наднормено тегло, живеещи в бедни райони или постъпили в болница, въпреки че това не се отнася за хората от азиатски етнос.

„Дългият COVID може да има трайно и изтощително въздействие върху живота на засегнатите“, заяви здравният министър Мат Ханкок. „Изследвания като това ни помагат бързо да изградим разбирането си за въздействието на заболяването и ние използваме тези открития, както и други и други нови изследвания, за да развием мерки за подкрепа и лечение“, допълни той.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »