Темата за задължителната ваксинация на медицинските специалисти  е един от обсъжданите подходи в световен мащаб като част от усилията за увеличаване на общия брой имунизирани лица.

Как най-добре да бъдат защитени медиците, които поемат цялата тежест на борбата с COVID-19? Със сигурност няма държава, чието правителство не си е задавало този въпрос и  не е търсило отговор, притиснато от обстоятелствата и динамиката на пандемията.

Доброволно или задължително да бъде ваксинирането на лекарите и останалия медицински персонал – тази дилема съществува и днес, година и половина след като коронавирусът беляза трагично милиони човешки съдби и постави на изпитание здравните системи и хората, които работят в тях.

Още веднага след като първите ваксини срещу коронавирусната инфекция влязоха в употреба СЗО разпространи препоръки, в които се подчертаваше, че националните ваксинационни планове трябва да бъдат изградени по начин, който дава възможност първи да получат ваксина хората от рисковите групи, сред които попадат и медиците.

В началото на април Италия стана първата държава ,която въведе задължителната ваксинация за медиците си. Правителството на Марио Драги направи тази стъпка,  „за да защити колкото е възможно повече медицинския и парамедицинския персонал, както и тези, които са в среда, която може да е по-изложена на риск от инфекция“. В аргументите бе посочено, че тя е абсолютно необходима, след като стана ясно, че са избухнали  огнища на COVID-19 в някои италиански болници, за които се смята, че са свързани с медицински персонал, който е  отказал ваксина.

Законът задължава публичния и частния здравен персонал, както и фармацевтите, да се ваксинират или рискуват да бъдат понижени или да им бъдат преустановени заплатите за осем месеца. Също така страната прие законодателство, което защитава медицинския персонал, използвал ваксина срещу COVID-19, от съдебни действия, ако пациент умре след ваксиниране. Мярката бе въведена в отговор на разследване за непредумишлено убийство, започнато след смъртта на мъж от Сицилия, след ваксина срещу COVID-19.

Здравният министър Роберто Сперанца заяви, че италианската програма за ваксинация е дала „видими резултати“ в райони, където администрацията е най-голяма, например в болниците и домовете за грижи.

Важно е да се отбележи и това, че в Италия още по това време съд в провинция Белуно в региона Венето отхвърли жалба от 10 здравни работници, които бяха отстранени без заплащане от два дома за грижи през февруари, след като отказаха ваксината.

Сърбия също обяви, че може да въведе задължителни ваксинации срещу COVID-19 за медицинските работници, за да ограничи разпространението на пандемията от коронавирус. Здравният министър Златибор Лончар заяви това  намерение и го коментира по следния начин: „Не можем да сме в ситуация, в която имаме заразен здравен работник и след това да попитаме дали той или тя са били ваксинирани“.

Правителството на Великобритания също призна, че не е чуждо на идеята за задължителна ваксинация, като първоначално тя бе насочена към персонала на домовете за социални грижи. Малко след това британският министър на здравеопазването по това време Мат Ханкок заяви, че правителството обмисля политиката да бъде разширена и върху здравните работници от Националната здравна служба (NHS).  „Ще предприемем мерките, за да осигурим задължителността като условие за разполагане на персонала в домовете за грижи и ще консултираме същия подход в NHS, за да спасим живота и да предпазим пациентите от болести“, каза Ханкок. Новото законодателство ще влезе в сила от октомври и ще има 16-седмичен гратисен период.

„Не съм съгласен със задължителната ваксинация на обществеността. Но за тези, които са длъжни да се грижат в среда, която включва някои от най-уязвимите хора в страната, мисля, че това е разумна стъпка за спасяване на животи“, каза Ханкок.

През последните седмици още две европейски страни – Полша и  Франция също заявиха, че обмислят въвеждането на задължителна ваксина за медиците си. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран каза, че такава мярка ще бъде приложена, ако до септември с поне една доза срещу COVID-19 не са имунизирани най-малко 80% от медиците.

Не липсва обаче и съпротива срещу задължителното ваксиниране на медиците. Подобно на случая в Италия, в САЩ  федерален съд отхвърли иск, заведен от 117 медици от болница в щата Тексас заради изискването да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Американският окръжен съдия Лин Хюз определи като правилна политиката, водена от Методистката болница в Хюстън, която задължава служителите да бъдат ваксинирани и поясни, че отказалите имат право да си потърсят работа другаде.

Източник: www.zdrave.net

Категория: