Не повече от 46% от населениетоmе защитено от инфекцията показват изчисленията на МЗ. До настоящият момент у нас официално са регистрирани 421 828 случая на КОВИД, което представлява 6.1% от населението ни. Тук обаче не се отчитат заразените, които по някаква причина не са били регистрирани – защото са боледували, не са били тествани или не са потърсили лекарска помощ. Вероятно е отражение да оказва и периода, през който антигенните тестове не влизаха в официалната статистика. Поради всичките тези причини не може да се каже колко точно хора са придобили естествен имунитет. Наскоро обаче е направено изследване за антитела сред 2625 души.

Изследванията, проведени само в София, включват 500 души и поради това биха могли да се използват като ориентир. Резултатите показват, че при 31.2 % от тестваните 500 души се откриват данни за естествено придобит имунитет. Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния дял от населението с имунитет след преболедуване, обясняват от МЗ. При това положение може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват и 30% вече преболедували КОВИД, защитени срещу заразата са не повече от 45-46% от хората.

Източник: www.clinica.bg

Категория: