В писмо до здравния министър Националната пациентска организация (НПО) отправи молба за предприемане на действия, съгласно правомощията и компетенциите на МЗ, относно приложението на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 при пациенти с онкологични заболявания, реципиенти на трансплантации, пациенти на диализа, пациенти с тежък имунен дефицит, както и такива с редки заболявания.

В писмото се казва, че е показателен фактът, че 55,4% от хората, живеещи в ЕС, вече са получили поне една доза ваксина. Независимо, че се наблюдава високо ниво на ефикасност след ваксинация при предотвратяване на тежко протичане от коронавирус, при някои пациенти се отчитат ниски нива на антитела след приложението на две дози ваксина, като например при реципиенти на трансплантация, диализирани пациенти и такива на имуносупресивна терапия. Това поражда опасения относно ефективността на наличните ваксини и последващата нужда от бустерна ваксинация на тези рискови групи.

Силно заразният Delta вариант се превръща в доминиращ щам на COVID-19 в световен мащаб, ето защо настояваме да се гарантира безопасността на пациентите с компрометиран или нарушен имунен отговор, включително пациенти с онкологични заболявания, редки заболявания и реципиенти на трансплантации. Това може да стане като тези групи пациенти получат възможност за поставяне на бустерна доза ваксина, след като Европейската агенция по лекарствата и производителите на ваксини дадат ясни препоръки и допълнителна информация.

Европейската асоциация за редки болести EURORDIS, в която Национална пациентска организация членува, призовава всички държави членки на Европейския съюз и извън него да вземат навременни мерки и да въведат бустерна доза за пациентите с хронични заболявания, с което да защитят своите граждани от сериозните усложнения, които коронавирусът може да причини.

Именно затова, ние от Национална пациентска организация, в която членуват организации на пациенти с редки и хронични заболявания, се обръща към здравното министерство с настояване за въвеждането на бустерна доза, която да бъде прилагана с приоритет на пациентите с хронични заболявания, веднага щом се постигне консенсус в лицето на Европейската медицинска асоциация и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Категория:

Translate »