Лекарство за муковисцидоза ще се заплаща у нас. Става дума за препарата Kaftrio, който до момента в България се реимбурсираше само за деца. С промените в Наредба 2 обаче терапията ще се поема и за възрастни със средства от държавния бюджет. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в профила си във Фейсбук.

Така двете пациентки с муковисцидоза от Пазарджик и Казанлък ще могат да проведат лечението си с препарата Kaftrio у нас. До поправките се стигна, след като именно те имаха проблем с достъпа до терапията у нас.. Двете пациентки са в листата за чакащи за белодробна трансплантация, но до тогава им е необходима терапията с Kaftrio, която се очаква значително да облекчи състоянието им. До момента обаче лекарството у нас се реимбурсираше само за деца. Здравните власти в крайна сметка промениха нормативната уредба, така че лечението им да е възможно в България.

Утре предстои обнародване на корекцията на Наредба №2 в Държавен вестник.

„Имам уверението на НЗОК, че ще съдейства в спешни срокове за изготвянето на цялата необходима документация, от която се нуждаят пациентките, за да може те да започнат лечението си възможно най-скоро“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Източник: www.clinica.bg

Категория: