По-голямата част от въведените мерки за овладяване на епидемията от COVID ще останат в сила до 31-ви януари. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика  Деница Сачева, министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и членове на Националния оперативен щаб.

Нощните заведения, игралните зали, казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари, като това важи и за ресторантите и спортните зали. Забраните остава и за моловете с изключение на институциите, които работят в тях.

От 4-ти януари се възобновява работата на детските градини, яслите, както и присъственият учебен процес за учениците в класовете от 1-ви до 4-ти клас. Родителите обаче ще имат възможност да оставят децата си у дома. Продължава забраната за събития, конгреси и конференции. При 30% капацитет от началото на януари ще отворят и музеите и галериите, а театрите ще продължат да работят при същите условия.Всички ресторанти в хотели ще отворят от 22 декември и ще работят за закуска, обяд и вечеря по график, който да гарантира няколко смени във всеки един от часовете за хранене, спазвайки отстояние за хората и до 50% заетост на местата. Ще работят с вечерен час до 22 часа, за да се избегне струпване на хора по празниците, стана още ясно на брифинга.

Считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим, заяви здравният министър и представи последните данни за разпространението на вируса. Излекуваните до момента пациенти с COVID са 18 907. Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в Шумен – 76%, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%,Русе – 66%, Ямбол, Сливен и  Бургас с 64%, 59% в Пазарджик и 57% в Ловеч.

44% от леглата за пациенти с COVID са заети, като над 50% е заетостта във Велико Търново, Добрич, Смолян, София град. Излекуваните през последното денонощие са 2575 души, като така общият брой е 90 510 от началото на епидемията. Ако ме питате дали съм доволен – категоричният ми отговор е „категорично не“. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави, заяви министър Ангелов.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отчете, че по отношение на 14-дневната заболеваемост данните сочат спад и тя вече е 438 случаи на 100 000  население, което нарежда страната ни 14-то място в ЕС и на трето на Балканите.  Също така в ЕС се наблюдава общ ръст на случаите с 4,8, докато у нас е налице спад с -4,5. По показателя „смъртност“ на двуседмична база ситуацията е  по-тежка, като там заемаме второто място след Словения с 21,4 починали на 100 000. Той определи тенденцията за ефект от мерките като основания за много плах и начален оптимизъм. „Започваме да виждаме как това се отразява на хоспитализациите, но не и на тежките случаи“, посочи доц. Кунчев. Продължава да има значителни разлики в заболеваемостта в различните области – в Кърджали тя е най-малка с 144 на 100 000, а в Бургас най-висока със 778 случая на същата база.  В столицата заболеваемостта за 14 дни е 534, но в последните два дни е под 500. И ако тази тенденция се задържи, проблемът с приема в София е в голяма степен ще бъде решен, коментира той.

Доц. Кунчев обаче допълни, че е имало груби нарушения по отношение на реда в големите хранителни и търговски вериги, които няма да бъдат толерирани сега и предупреди, че при подобни ситуации ще има затворени обекти. „Много внимателно ще следим ситуацията, гарантирам, че в това, което предстои, ще видите цялата мощ на държавата“, заяви по темата здравният министър, като допълни, че при подобни нарушения държавата ще се намесва много ясно и категорично. От думите му стана ясно, че ще бъдат създадени мобилни групи с участието на РЗИ и полицията, които да следят за спазването на мерките в големите обекти.

„Следим седмица за седмица каква е заболеваемостта“, заяви още министър Ангелов. Той посочи, че въпреки че броят на заболелите на 100 000  души база намалява, все още натискът над болниците е голям. „Имаме проблеми в Бургас, Варна, Пазарджик, Шумен. Това  са все места, където натискът не спира“, посочи проф. Ангелов. Показателите, които следим са много, най-важните и цената, която не сме готови да плащаме, са загубените човешки животи, заяви той.

По време на брифинга стана още ясно, че ваксините срещу COVID се очакват още в края на тази година, заради очакваното по-рано одобрение на първата ваксина от ЕК на 23 декември. Здравният  министър подчерта, че всеки български гражданин иска да получи отговор от министерство на здравеопазването относно ваксините, но подчерта, че МЗ няма да прави кампания за точно определена ваксина. В същото време, заяви проф. Ангелов, МЗ се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки български лекар да получава информацията преди всички в лесен и достъпен вид и хората да могат да направят своя информиран избор. „Ще настоявам от всяка една фирма да отговори на българските граждани. Това, което ще се опитаме да направим, е да убедим българския народ, че ваксините ще спасят българския народ“, каза той.

Ген. Венцислав Мутафчийски също посочи, че има известен оптимизъм, особено по отношение на излекуваните и спада в броя на заболелите на 100 хиляди население, като припомни, че при обявяването на мерките броят на болните е бил много по-голям. „Винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да могат да достигнат достатъчен брой живи и здрави българи до намирането на ваксините и да спрем тази агония“, заяви той и призова всички български граждани да се ваксинират.

Особено голямо внимание в изказването си здравният министър обърна на прекъснатите спортни дейности и преминаването към онлайн обучение на децата. Той подчерта, че именно там са големите проблеми и трудните решения, които взимат управляващите, а не затворените търговски обекти. „Следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги можем да коригираме позицията си. В ситуацията, в която се намираме в момента и притесненията на хората за затворени ресторанти, нощни заведения, не, това не е проблемът, който трябва да ни притеснява. Проблемът, който трябва да ни притеснява и който взимаме с голяма трудност и с голямата емоция е затварянето на детските градини, училищата, спортистите. Образованието и спортът са двата стълба, които създават една здрава нация, една умна нация“, заяви здравният министър. Той припомни многото успехи на български деца и спортисти.  „Най-големият проблем за един спортист са контузиите. В момента министерство на здравеопазването се явява като контузия за българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно. Това е нещо, което ни притеснява. Ние сме длъжници – и на българското образование, и на българския спорт“, заяви той, като допълни обаче, че за да печелят българските спортисти и българските деца олимпиади, на първо място те трябва да са здрави.

По отношение на антигенните тестове, здравният министър информира, че ведомството има планове да направим антигенни тестове на населението в едно или две населени места, за да се види цялостната картина там.

По-рано днес окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., бяха докладвани на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви министър-председателят Борисов в началото на съвещанието. Премиерът отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът Борисов. Премиерът Борисов каза още, че пандемията от COVID-19 е довела до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити. „Няма държава, която да има достатъчен буфер“, допълни той, като отбеляза, че на този етап държавата е осигурила милиард и сто милиона лева в подкрепа за бизнеса.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »