Учени от БАН доказаха, че екстракт от канабис убива ракови клетки. Това се случва след инвитро експерименти на Института по молекулярна биология. Тези резултати обаче не са крайни заключения и проучванията продължават. Експерименти се правят и с други растения, като екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания. Това съобщи доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

„Първите резултати са много впечатляващи. Те са свързани с изследвания на екстракти от нискотоксични природни субстанции, като това, което търсим, е евентуална противотуморна активност”, обясни доц. Угринова.

Учените са използвали канабидиол, извлечен от канабис и са третирали с него 9 линии туморни клетки –  от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество е показало ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Пробите се правят върху три линии клетки – тумор в напреднал стадий, в начален и на здрави клетки. На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивна. Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа.

Целта на проучването е да се достигне субстанция със статут на хранителна добавка. Крайната цел била тя да се превърне в лекарствен продукт. „Това обаче е един изключително дълъг път. Работим от януари месец – съвсем в началото сме“, подчерта доц. Угринова. Срокът на програмата е до 2021 г., което е недостатъчно време за да се произведе ново лекарство, но учените все пак се надявят някой ден да стигнат и до клинични изпитвания.

В научната програма, която е с бюджет от 5,9 млн. лева, участват 9 института на БАН и 5 университета – СУ „Климент Охридски”, МУ София, МУ Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски” и НСА. Проектът е мултидисциплинарен – с тези вещества работят не само химици и фармаколози, а и много биолози. „Изследванията са много мащабни, ние се занимаваме основно с противотуморна активност, но мои колеги изследват подобни субстанции за антивирусна активност, за антибактериална активност, за антипаразитна активност”, поясни доц. Ива Угринова.

Източник: www.skener.news, mediapool.bg

Translate »