Децата трябва да бъдат изследвани за склонност към кръвоизливи, трябва и проактивна политика към жените с такива проблеми, категорични са те

„Има един вид стигматизация сред лекарите по отношение на хората с проблеми в кръвосъсирването и често пациентите не достигат първоначално дори до детския хематолог поради липса на компетентност в областта“. За това алармира пред БНР д-р Атанас Банчев, хематолог в Експертния център по хемофилия и други редки доброкачестнвени заболявания на кръвта в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, един от малкото специалисти у нас в областта на хемостазеологията.

Той припомни, че хемофилията е рядко наследствено генетично заболяване, което се предава от майка на син, като майките са само носителки, а синовете са тези, които боледуват. Свързва се със спонтанна поява на кръвоизливи, най-често в ставите: коленете, глезените и лактите.

„Тежката форма на хемофилия се проявява във възрастта между 6 месеца и година и 6 месеца, т.е. в периода на нарастване на активността на детето. Проявява се с кръвоизливи в меките тъкани. Ако детето, ходейки, падне, или натовари малко повече някоя от ставите си, се появяват кръвонасядания по кожата“, обясни д-р Банчев.

Макар и много рядко, нарушения в кръвосъсирването при жени се среща, стана ясно от думите на хематолога проф. Тодор Лисичков. Той самият от 1969 г. насам си спомня само за три проблемни случая на нарушения на кръвосъсирването при жени.

„Не всяко нарушение на кръвосъсирването обаче е хемофилия при една жена, може да има други нарушения в кръвосъсирването, които са дори по-масови. Това е болестта на Вилебранд, например. Майките предават болестта хемофилия, но също могат да имат тежки симптоми, без да са болни. На това искаме да обърнем внимание – че зад едно тежко менструално кръвотечение още в младостта, може да стои генетично заболяване“, допълни д-р Банчев.

„Личните лекари трябва да работят с жените с хемофилия. Само две заболявания на кръвосъсирването са хемофилия – дефицит на фактор 8 и дефицит на фактор 9. Затова започнахме да се борим за лечение и на други заболявания на кръвосъсирването“, каза председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев, самият той родител на дете, което страда от заболяването.

По думите му от тази година пациентската организация започва проактивна политика към жените с проблеми с кръвосъсирването, защото те не са диагностицирани в момента.

„Тези генетични тестове могат да се правят, за да са наясно жените в рода дали са носители на хемофилната наследственост. В България няма механизъм за изписване на лечение на жени със субхемофилия. Като пациентска организация разширихме дейността си към хората и с други доброкачествени редки хематологични заболявания. Имаме вече тест за проверка на нарушенията на кръвосъсирването при жените и той е публикуван на нашия сайт“, каза Виктор Паскалев.

„Децата трябва да са изследвани дали имат склонност към кръвоизливи, защото това ще ги защити в бъдеще – нашата общественост трябва да е запозната – готвим такова мащабно изследване, насочено и към лекарите“, посочи проф. Лисичков.

Източник: www.zdrave.net

Категория: