За четирима български пациенти – две деца и две млади жени, датите 15 и 16 февруари 2019 г. ще останат паметни завинаги. Тогава те ще получат шанс за нормален живот, благодарение на сложна медицинска интервенция, която ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” съвместно от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доц. Станимир Сираков. И за четиримата пациенти това е единствената възможност за възстановяване след тежки и животозастрашаващи артериовенозни малформации.

Проф. Монайе е в топ 3 на водещите интервенционални нерворентгенолози  в света. Той пристига в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Станимир Сираков, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в Отделението по образна диагностика в болницата. Методът, който двамата ще използват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с т.нар. тъканно лепило, което ще ги изолира от нормалното кръвообръщение и ще елиминира риска от по-нататъшно кървене.

Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-опитните в този вид терапия в света е проф. Монайе. Методът на подход, който той предлага е алтернатива при много тежки и сложни малформации, които до преди 5-6 години са се смятали за нелечими.

Първият пациент, който ще легне на масата е момиченце на 4 години, което до ноември 2018 г. е било напълно здраво. Тогава обаче получава кръвоизлив в мозъка, в следствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче.  Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където след направените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация, която е в много рискова и сложна зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционална неврохирургична операция, тъй като, заради сложната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък инвалид от операцията или да не оцелее е огромна. За радиохирургия (алтернативен метод, който се прилага, когато стандартната операция е неприложима) пък малформацията е твърде голяма. Единственият вариант, който остава, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация. Такива сложни случаи обаче се оперират само в няколко специализирани центрове по света.

„Толкова комплексна и анатомично сложна е малформацията, че предпочетохме малката ни пациентка да бъде оперирана в присъствието и на по-опитния проф. Монайе”, обясни доц. Сираков.  Вместо да изпрати детето за лечение в чужбина, той Сираков решава да се опита да доведе проф. Монайе в България. Още повече, че тук го чака още един тежък случай, с който той е запознат. Това е вторият пациент, който ще бъде опериран на 15 февруари. 18-годишният младеж идва в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод тежка епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти. След направени изследвания се установява много сложна малформация, която е и доста голяма и неподходяща за стандартна операция, не става за радио-хирургия, а за да се третира чрез ендоваскуларна емболизация трябва чувствително да се редуцира обемът й. Затова доц. Сираков прави на момчето парциална емболизация (частично запушване на съдовете), като по този начин „подготвя терена” за финалната намеса на проф. Монайе.  Без тази интервенция пациентът не само че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, но има опасност малформацията всеки момент да изкърви, което ще е фатално.

След интервенциите на двете деца, на 16 февруари помощ ще получат и две млади жени. Първата от тях е на 33 години, като още през 2011 г. получава тежък кръвоизлив, веднага след раждане. Лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” успяват да спасят живота й и да редуцират частично малформацията. Въпреки адекватната намеса обаче, младата майка все още е с малформация, а това означава, че риск за здравето и живота й продължава да съществува.

Четвъртата пациентка е 42-годишна. Както при останалите случаи, които ще бъдат оперирани от проф. Монайе и доц. Сираков, тя също е с голяма и много сложна артериовенозна малформация. Жената страда от епилепсия от много години. Лекувана е на няколко пъти в Клиниката по неврохирургия като досега лекарите са успели да редуцират малформацията на 80%. Финалната интервенция ще направи проф. Монайе.

„И двете пациентки на 16 февруари са  крайно рискови. Затова, въпреки че първоначално визитата на професора беше планирана за 5 февруари и трябваше да бъде еднодневна, го помолихме да направи промяна в плановете си, да дойде в България за 2 дни и да помогне и на тези млади жени”, уточни доц. Сираков.

Източник: www.skener.news

Translate »