йНа 22 февруари (сряда) във Варненския районен съд (бул. „Владислав Варненчик“ №57) ще бъдат разгледани две административни дела, повдигнати от СБАЛК „Кардиолайф” ООД – срещу МЗ (XIII състав, 13:30 часа) и срещу ИА „Медицински одит” (XXVIII състав, 14:40 часа). Делата са във връзка със случая на 42-годишния шофьор от Провадия – Милко Михалев, който по нелеп начин загуби ръката си след направена коронарография в клиника „Кардиолайф”.

След като разбра, че за административните дела има назначена дата, в понеделник (20.02.2012), потърпевшият Милко Михалев депозира молба в съда, в която декларира желанието си да бъде призован за свидетел.

Хронология на случая: 

42-годишният Милко Михалев е потърсил лекарска помощ поради болки в сърдечната област и е изпратен от личния си лекар за консултация при кардиолог. Специалистът прави кардиография, която не показва никакви патологични отклонения. Без направа на допълнителни неинвазивни изследвания, кардиологът назначава коронарография, за извършването на която пациентът е насочен към частната кардиологична клиника „Кардиолайф” ООД – гр. Варна.След приключване на коронарографията дясната ръка на пациента остава пристегната около 5 часа. През това време не е следено състоянието на ръката на пациента, нито той е бил инструктиран за евентуални усложнения от манипулацията. По-късно това довежда до болки, изтръпване и избледняване на крайника. Близките викат Бърза помощ, но по техни данни, екипът, който пристига, не проверява състоянието на ръката. След 48 часа пациентът е насочен към МБАЛ „Св. Анна” – Варна, където са направени няколко неуспешни операции за възстановяване функциите на крайника. След това пациентът е изпратен за лечение в МБАЛ „Токуда Болница София”, където е направена ампутация на ръката.

ИА „Медицински одит” направи проверка по случая и в доклада бяха констатирани груби нарушения на медицинския екип извършил манипулацията, които са довели до нанасянето на тежка телесна повреда на пациента.

Според доклада на ИА „Медицински одит”, СБАЛК „Кардиолайф” ООД не е извършила прогноза на риска, както и оценка на лабораторните и образнодиагностични изследвания. Не е отдадено нужното внимание на придружаващите заболявания и не е обсъдена диференциална диагноза. В медицинската документация не е отбелязано и наблюдение на ръката, на която е извършена интервенцията, което не е в съответствие с установените стандарти за наблюдение на пациента.

НЗОК също направи проверка по случая и отказа да заплати извършената манипулация. Констатирани са нарушения в процедурите и лечението на пациента. От проверката става ясно, че клиничната пътека, по която е направена коронарографията – №38, е отчетена с некоректно поставена диагноза: „исхемична болест на сърцето при данни в История на заболяване и епикриза на хипертонична болест”. Това означава, че извършването на тази процедура не е било необходимо.

Поради липса на индикации за хоспитализация по КП №38 на СБАЛК „Кардиолайф” ООД – гр. Варна е наложена санкция, като същевременно случаят не беше заплатен от РЗОК/НЗОК на ЛЗБП.

Варненската прокуратура се самосезира по случая на Милко Михалев и с постановление от 3.08.2011 г. беше образувано досъдебно производство, което и до момента не е приключило.

Категория:

Translate »