Ясен е съставът на Съвета на националния ваксинационен щаб. Членовете му бяха обявени от неговия председател проф д-р Красимир Гигов по време на брифинга на здравния министър проф. Костадин Ангелов, на който бе обявен Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.

В съвета влизат главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Стоян Темелакиев, полковник доц. д-р Андрей Галев, началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена в структурата на Военномедицинска академия, Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Страшимир Генев, директор на дирекция  „Болнична медицинска помощ“ в Националната здравноосигурителна каса, както и д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.
В съвета ще са и д-р Галин Каменов, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Румен Кофинов, управител на „БУЛБИО-НЦЗПБ“ , д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Контрол на заразните болести и профилактика“ в МЗ,  на д-р Данчо Пенчев, директор на Столична регионална здравна инспекция, д-р Цветолюба Генкова, началник отдел в дирекция „Медицински дейности“ в МЗ, както и проф. д-р Марияна Мурджева,  Главен координатор на Експертен съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“.

Основните цели на щаба ще са свързани с логистиката по ваксинацията, както и осигуряването на самата ваксинация и подготовката на екипите за това, заяви проф. Гигов. Той изказа увереност, че в този си състав екипът ще успее да се справи с поставените задачи.

„За да е успешна една мисия, а именно изправянето на цялата българска държава срещу COVID-19 , трябва ясно да бъдат определени целите и хората, които носят отговорността за това. Осъзнавайки цялата отговорност на това, в националния ваксинационен щаб сме привлекли всички възможни организации, които са съмишленици“, коментира и здравният министър проф. Костадин Ангелов. В него вече влизат представители на БЛС, но ще бъдат привлечени и експерти от останалите съсловни организации, стана ясно от думите му,

Здравният министър  благодари от името на държавата на всички български специалисти, които от началото на епидемията си на работните си места и дават всичко от себе си  в борбата с COVID.

Източник: www.zdrave.net

Категория:

Translate »