Преразказ на проектопромените в нормативната уредба, засягащи ТЕЛК-системата у нас – това чуха днес депутатите в парламента. Народните представители бяха включили в програмата си изслушване на директорката на НЕЛК Ани Александрова относно проблеми на хората с увреждания в работата на НЕЛК и ТЕЛК, като идеята беше също така Александрова да даде повече конкретика във връзка с предстоящите промени.

Вместо това директорката на НЕЛК предложи разказ за проблемите, с които се сблъскват хората с различни хронични заболявания и решенията, които им предлага ТЕЛК-системата.

Александрова на практика преразказа проектопромените в организацията на работа на органите на медицинската експертиза, като обясни, че с встъпването си в длъжност е участвала в работната група, изготвила тези промени.

Конкретни въпроси от депутати обаче не получиха отговор. Такъв беше например въпросът в какъв срок ще се дигитализира системата на НЕЛК, както и по какъв начин дигитализацията ще облекчи чакащите освидетелстване.

От думите ѝ стана ясно още, че тя не знае дали има методика, по която работи системата на ТЕЛК.

В резултат депутати изразиха недоволството си от изслушването. „Проблемите в НЕЛК и в ТЕЛК са сериозни и са от години насам. Очаквахме съвсем сериозно тук да дойде директорът на НЕЛК, да говори със срокове и да говори конкретни неща. В крайна сметка тук като че ли са изпратили юрисконсулта на НЕЛК, който ни запознава с нормативната уредба. В крайна сметка българските пациенти не чуха важни неща за тях“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Ангелов заяви, че е озадачен от казаното от Александрова, че не знае дали има методика, по която работи системата на ТЕЛК. „Това означава, че вие не знаете изобщо какво правите там, какво прави системата на НЕЛК и какво прави системата на ТЕЛК“, заключи той.

Не остана доволна от отговорите на Александрова и Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ. Тя разказа, че депутати са били принудени да пишат писма до отделните институции, за да се осигурят пейки, на които да сядат децата, чакащи за медицинска експертиза. „Не разбрахме как комисиите ще престанат да привикват физически хората“, допълни тя, цитирана от „24 часа“. И определи цялата система за освидетелстване на хората с увреждания като ходене по мъките.

Източник: Здраве.нет