Последното експресно проучване на Евробарометър, проведено в края на май, показва, че три четвърти от населението на ЕС (75%) смятат ваксините срещу COVID-19 за единствения начин за прекратяване на пандемията.

Почти седем от всеки десет анкетирани европейци (69%) вече са ваксинирани или желаят да бъдат ваксинирани възможно най-скоро, а 79% възнамеряват да бъдат ваксинирани до края на годината.

Съществуват обаче значителни различия между държавите членки и в зависимост от възрастта на респондентите. Хората на възраст под 45 години се оказват сред по-колебливите.

Едва 11% от българите заявяват, че биха се ваксинирали възможно най-скоро, а 16% - до края на годината. Някога биха се ваксинирали 18%, а никога – 23%. 20% заявяват, че вече са ваксинирани.

Според 61% от българите ваксината ще сложи край на епидемията от COVID, а за 33% е по-скоро важна за края на пандемията. 57% смятат, че ваксините предпазват от заразяване, според 36% предпазват донякъде, а 5% са на мнение, че по-скоро не предпазват. За сметка на това 66% смятат, че ваксините ще предпазят другите от заразяване с COVID.

Според 21% от българите пандемията ще приключи скоро, 34% смятат, че вероятно ще приключи скоро, 23% - че вероятно няма да е скоро, а 10% са категорични, че няма да приключи бързо.

20% са на мнение, че рискът да се заразят с COVID е много нисък, а 34% го оценяват като нисък. Едва 13% смятат, че е твърде вероятно да се заразят с коронавирус.

По отношение на ваксините българите смятат, че те не са достатъчно успешно тествани (63% са категорични, а 25% почти сигурни, че е така). 62% пък смятат, че не са достатъчно ефективни. 32% се обявяват категорично срещу всички видове ваксини, 16% - само срещу някои, а едва 22% са категорично „за“ ваксините.

Средно 70% мислят, че ЕС играе ключова роля за осигуряването на достъп до ваксини срещу COVID-19 в своята държава. В България този процент е 36.

Пълния текст на проучването може да видите тук.

Източник: www.zdrave.net