Не отговаря на истината информацията за предстоящо осигуряване на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, защото сензорите за постоянно измерване на кръвна захар при пациенти с диабет тип 1, независимо дали са за деца или възрастни, от 28 септември 2021 г. се реимбурсират от НЗОК.

Това каза пред БНР вчера Елисавета Котова, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет” и член на Националната пациентска организация, по повод съобщението, че правителството ще предприеме спешни действия за осигуряване на тези средства. Решението е било взето след среща при премиера, в която участваха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, управителят на НОЗК проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Това не е новина и не е супер новина, не прави чест на никого да си прави PR на гърба на деца и хора със заболявания. Сензорите са налични и в България и са безплатни, но има критерии, на които трябва да се отговаря за получаването им. Още през 2019 г. Надзорният съвет на НЗОК даде зелена светлина за реимбурсирането им, но две години средствата стоях замразени, защото нямаше фирми у нас, които да ги регистрират“, каза Котова.

По думите й има какво да се желае по отношение на критериите, защото там има пропуски и има неща, които трябва да се пипнат, за да бъде по-лек достъпът до сензорите. Тя заяви и че правителството трябва да представи по-цялостна визия какво точно искат да направят в тази посока за пациентите с диабет тип 1.

„Въпросът не е в това да се каже, че всички ще имат сензори, а да се променят критериите за тези пациенти в заварено положение, които са с добър контрол на кръвната си захар,  също да могат да получават по НЗОК от новите сензори. Това може да бъде новината“, каза Котова.

Елисавета Котова посочи също, че големият проблем е и в малкия брой комисии за отпускане на сензорите при възрастните пациенти с диабет – те са три комисии за цялата страна,  докато при децата са пет комисиите. „Достъпът за деца и възрастни трябва да бъде еднакъв и да спрем да разделяме пациентите на деца и възрастни“, допълни тя.

Източник: www.zdrave.net