През 2020 г. приблизително 2,7 милиона европейци ще заболеят от рак, а над милион ще загинат от онкологични заболявания показват данните на Европейската комисия. Очакванията са над 100 милиона граждани на ЕС да бъдат диагностицирани с рак през следващите 25 години.

Още преди избирането си сегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви категоричната си готовност да предприеме действия срещу статистиката, свързана с онкологичните заболявания. В тази връзка бе обявено и създаването на план за борба с рака, а неговата цел е да намали ефектите от онкологичните заболявания върху пациентите, семействата им, здравните системи и икономиката. В документа се разглеждат и неравенствата между държавите-членки и се чертаят конкретни мерки във всяка страна, както и ролята на ЕК за координация и допълнителна подкрепа в процеса. За изпълнението на плана бе създаден специален комитет – BECA (Special Committee on Beating Cancer).  Неговата цел е да разгледа по-задълбочено интервенциите на всеки ключов етап от заболяването: профилактиката, диагностиката, лечението и след това – живота с рак, палиативните грижи. Комитетът трябва да направи и връзката с изследователската мисия за рака, която е заложена в реализирането на програмата „Хоризонт Европа“, както и да центрира фокуса на ЕС върху компетенциите за гарантирането на качество и прогрес в тези области.

От години Националната пациентска организация полага усилия да стимулира интереса на ЕС към проблемите на здравеопазването и сега, когато той е факт, ролята на пациентското обединение е да гарантира, че бъдещите действия ще се базират на принципи, които поставят потребностите на пациентите на първо място и не третират неравно, не изолират някои групи пациенти или заболявания от бъдещите действия. Водени от тези мотиви, базирайки се на европейски документи и на вярването, че всеки човек има право на универсален достъп до качествено здравеопазване, НПО отправи препоръки към специалния комитет за борба с рака.

В документа се поставя акцент върху:

  • намаляването на неравенствата;
  • превенцията, профилактиката и намаляването на вредите;
  • високопроизводителните изчисления при разработването на лекарства, диагностични изследвания и др.;
  • прилагането на модели за ценова солидарност;
  • увеличаването на преживяемостта;
  • включването на пациентите;
  • ефектите от COVID-19 пандемията.

В документа се посочва още, че дейностите по изработването на антираковия план на ЕК не трябва да бъдат за сметка на останалите социално-значими заболявания, тъй като освен рака, съществуват и други не по-малко опасни и смъртоносни заболявания. В тази връзка да се стартира с „пилотна“ пациентска група е добър подход, но мерките трябва да бъдат адаптирани и за други заболявания. Препоръките на НПО бяха представени на специалната комисия за борба с рака и на нейния председател – евродепутатът Бартош Арлукович. Това се случи благодарение на подкрепата на единствения български представител в BECA – Андрей Слабаков, който е и заместник-координатор на групата. Благодарим и за експертната помощ на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.


Документът е достъпен на английски език ТУК.

Категория:

Translate »