Не е важен само броя на заразените, а на тези, които са в болница, каза министър Ананиев

Мерките срещу коронавируса няма да бъдат връщани, въпреки рекордния брой заразени, стана ясно на брифинг днес.

Трябва да има баланс между политиката и медицинските аргументи. Няма защо да се връщат строгите мерки. МЗ и щаба са в непрекъсната връзка с РЗИ и болниците в страната. Следим не само хората в лечебните заведения, но и тези, които са поставени под карантина. Клъстърите са основните места за увеличаване на броя на вирусоносителите, а причината са наши граждани, които се прибират от чужбина за лятна ваканция. Не е важен само броя на заразените, а на тези, които са в болница. В момента са над 250. Втората причина – ако беше дифузно разпределението на вируса, тогава щяхме да имаме основание за притеснение", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той даде за пример Кюстендил в града заразените са 34, а в областта - 38. "Всички от града са от кв. Изток, където са се прибрали двамата братя от чужбина. Нямаме проблеми с предпазни средства, медикаменти, апаратура и легла. В състояние сме да отговорим и на по-голям заразени със симптоми. Ще предложа финансирането на лечебните заведения да продължи до 30 септември. Те още не могат да възстановят нормалния си прием, а и по принцип летния сезон не е така натоварен", каза още министърът.

"Когато разхлабихме мерките, знаехме какво ще се случи. Вирусът е по-слаб, болниците с достатъчно капацитет, лекарите са подготвени, имаме и лекарство, което дава някакъв резултат. Към днешна дата не считаме, че трябва да се паникьосваме, защото се е увеличил броя на заболелите, но се е увеличил и броя на излекуваните. Трябва да се спазват трите Д - дезинфекция, дистанция и дисциплина. Няма да има по-строги мерки, но призовавам към по-голяма дисциплина", каза и премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че асо сега започнат да затягат отново мерките, ще се внесе паника и има много по-голям риск за системата."По-добре сега да се прекара вируса, отколкото септември, октомври.

"В момента в болниците се разполага с всички медикаменти, разписани за лечението на коронавирус – азитромицин, на хив инфекция, за лечение на други вирусни инфекции – тамифлу, дексаметазон, за лечение на цитокинова буря, както и с лични предпазни средства. Всичко, което е разписано по гайдлайните за лечение, е налично в лечебните заведения", каза и директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Костадин Ангелов.

  Източник: zdrave.net