Скъпи приятели и колеги,

Преди близо 20 години заедно поехме по път, на който нямаше указателни табели! Този път ме срещна и запозна с повечето от вас – страхотни и борбени хора, които смело мога да нарека мои приятели! По този път загубихме и много ценни и близки сподвижници, само защото нямаше адекватно лечение за тях...

Преди 20 години успяхме да се преборим държавата да поеме лечението на пациенти с тежки и редки заболявания, за които това беше единствената алтернатива да се съхранят.

Преди 10 години заедно създадохме Национална пациентска организация (НПО), превърнала се в най-голямото обединение на пациенти в България и еталон как трябва да работи пациентското движение – ясно, открито, с обединени усилия и в опит да обедини всички страни в полза на пациентите!

Знаем какво постигнахме! Знаем и какво не успяхме да направим!

Докато вървяхме по пътя, скъпи приятели, разбрахме, че ако искаме нещата в здравната сфера да се случват по-бързо и в интерес на пациента, трябва да сме част от хората, които участват в процеса на вземане на решения или иначе казано – в Народното събрание. Знаем, че от години здравеопазването не е приоритет на нито едно управление в България и това трябва да се промени. Трябва всички да осъзнаем, че само здравите хора могат да движат икономиката на държавата напред. Само чрез идентифициране на ключовите проблеми в сектора и желание за справяне с тях, може да се направи пробив към едно по-добро здравеопазване, което всички ние заслужаваме.

След дълги дискусии с вас и с колегите от Управителния съвет на НПО реших, че е време да минем на следващото ниво и да направим следващата логична стъпка.

Досега в парламента не е имало представител на пациентското движение. Но както преди 20 години съумяхме да променим нещата, така и сега имаме възможността да го направим отново.

За първи път имаме възможността да изпратим човек от нашите среди, който пряко да участва в процеса на създаване на законите и прилагането им на практика.

Тогава го направихме, нищо не ни пречи да го направим отново!

Искам да ви кажа, че макар и да се налага да изляза от Управителния съвет на НПО, това не ме отдалечава от вас или от каузите ви, напротив, ще продължа близката си работа с организацията и ще разчитам на експертизата на колегите си!

Искам да ви благодаря за приятелството, за ценния опит и за подкрепата ви през годините!

Скъпи приятели и колеги,

За първи път имаме възможността да пренесем знанията си и натрупания опит в Народното събрание и да имаме думата, когато се решават нашите съдби, съдбите на близките и роднините ни, на нашите деца!

В настоящия момент аз искам и разчитам на вашата подкрепа, за да можем да осъществим така нужните ни дълбоки промени в здравната система на България!

Защото заедно можем повече!

Пазете се и бъдете здрави!

С уважение,

адв. Андрей Дамянов,

зам.-председател на Национална пациентска организация