47г. мъж от София преряза 3 пръста на дясната си ръка на ниво средата на проксималните фаланги при битова злополука с флекс, а лекарите от „Софиямед“ успяха да ги спасят.

Екипът на Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ го приема по спешност и след 45мин. той вече е в операционната зала.

Д-р Калин Димитров и Д-р Елена Апостолу успешно възстановяват последователно  костния скелет, сухожилията, съдовете и нервите на пръстите. Операцията отнема над 8 часа, като микросъдовите реконструкции са извършени с помощта на микроскопска апаратура. Две седмици след сложната интервенция и трите пръста на мъжа са на мястото си, а лекарите очакват след няколко месеца да възвърнат своята сетивност.

Д-р Калин Димитров е лекар от екипа на Доц. д-р Маргарита Кътева, на която дължи много от професионалните си умения в областта на микрохирургията и която е един от водещите специалисти в областта, както и председател на Дружеството по хирургия на ръката. Д-р Елена Апостолу е обещаващ млад лекар – специализант в отделението.

„Като цяло прогнозата при пациенти, пострадали при такива злополуки е лоша. За щастие в този случай пациентът нямаше придружаващи заболявания, не беше пушач и диабетик – неща, които оказват влияние върху микросъдовете  и с наша помощ и при добрата организация всичко при него се разви по най-добрия начин. Искам да благодаря на целия екип за успешната ни съвместна работа, както и на ръководството на болница „Софиямед“ за предоставените условия, правещи тази хирургия възможна“, уточнява д-р Димитров.

В УМБАЛ „Софиямед“ се намира вторият в България сертифициран Център за хурургия на ръка от Комитета по травма на ръката към Европейската асоциация по хирургия на ръка. Месечно в него се извършват средно по 90 операции. В него специализират и ортопед-травматолози от цялата страна.

 

Източник: www.hospitalsofiamed.bg

Translate »