Днес, 7 април, отбелязваме Световния ден на здравето.
На този ден поздравяваме всички здравни работници, които са посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората и им благодарим сърдечно за професионализма, всеотдайността и грижите, които полагат всеки ден в името на един по-здрав свят за всички.
Обръщаме се и с благодарност и към всички граждани. Да бъдеш здрав и същевременно да опазваш здравето на хората около теб не е лека задача, особено във време на пандемия. Затова Ви благодарим – за грижата и усилията, които полагате за здравето – Вашето и това на Вашите близки, за да живеем всички по-здрав и по-добър живот.
Бъдете здрави!

По повод Световния ден на здравето, Национална пациентска организация (НПО) за поредна година ще реализира безплатни скрининги в малки населени места за пациенти в риск от предсърдно мъждене и/или такива, които имат преживян мозъчно-съдов инцидент. Прегледите ще се проведат поетапно през целия месец април.

Тазгодишната инициатива на НПО отново ще се фокусира върху последиците, до които може да доведе предсърдното мъждене, ако не е диагностицирано и не е приложена адекватна терапия. Специалистите припомнят, че най-тежките от тях са мозъчния инсулт или сърдечната недостатъчност, като пациентите с предсърдно мъждене имат 5 пъти по-голям риск от сърдечно-съдов инцидент. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови – инсулт. При около 30% от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, няма съпътстващо сърдечно заболяване.

Повече информация относно прегледите, може да получите на имейл office@npo.bg.

Translate »