„Проблемът в НЗОК е заложен още в начина, по който е описано функционирането на Касата в българското законодателство. Изборът на управителя от Народното събрание автоматично превръща този човек по-скоро в политическа фигура, отколкото в експерт, който да управлява администрацията, базирано на решенията на Надзорния съвет“. Това мнение изрази председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир  Хасърджиев.

„Фактът, че управителят, който би следвало да е изпълнителят, администраторът на решенията, се назначава от парламента, е част от големия проблем. Това е причината при смяна на всеки нов министър да се стига до смяна на управител. Това е и причината невинаги управителите, които биват предлагани от политиците и избирани от парламента, да имат необходимата експертиза и подготовка за това, което всъщност трябва да прави един управител на здравна каса и оттам тръгва целият проблем“, добави той.

Д-р Станимир Хасърджиев смята, че най-удачно би било управителят на НЗОК да бъде експерт на високо ниво: „Бидейки обществена институция, НЗОК, която е под обществен контрол, какъвто той е в момента, би следвало управителят на НЗОК да бъде преди всичко експерт на високо равнище, който да може да направи така, че администрацията да работи в полза на гражданите на страната“.

Според него, основен проблем е, че няма конкретни критерии, според които да бъде избиран управителят на Касата: „Управителят на НЗОК трябва да  бъде назначаван чрез конкурс на база на своите качества, познания, опит и визия за развитие на здравноосигурителната система у нас“.

„От втори стълб на здравно осигуряване има смисъл само тогава, когато той се захранва от допълнителна здравна вноска“, заяви категорично д-р Станимир Хасърджиев: „Дали българското общество е готово на това, е първият въпрос, на който трябва да си отговорим. Дали политиците имат политическата воля да заявят ясно пред обществото, че с 8-процентната вноска, която в момента имаме, е невъзможно здравеопазването да бъде на очакваното ниво. Дали политици и БЛС са готови да признаят, че с този огромен брой болници, на които безпрепятствено им позволяваме да черпят от малкото обществен ресурс, с който разполагаме, е най-добрият модел за нашата държава. Дали течовете в системата не са тези, които още повече усложняват ситуацията“.

Цялото интервю чуйте ТУК.

източник: bnr.bg

Translate »