Сдружение „Аутизъм днес“ създаде и детска градина в Плевен

От 1 юни в Центъра за поведенческа терапия за деца с аутизъм в Плевен отвори врати детска градина „Монтесори“. Занятията й вече посещават десет деца. Две от тях са с аутизъм. Останалите са без проблеми в развитието си.

Детската градина ще бъде открита официално през септември от министъра на образованието, съобщи днес Владислава Цолова, председател на Сдружение „Аутизъм днес“.

„Моят син, който следващия месец ще навърши 20 години, е с аутизъм. Това е личният ми мотив да търся начини да помогнем на хора с това заболяване, който прерасна в мисия и кауза. Преди 5 г. в София открихме Център за деца с аутизъм – първия с висококвалифицирана професионална помощ. Със специалисти, които сертифицираме в поведенчески анализ – това е единствената терапевтична програма в световен мащаб, която има стойност на лечение. Всякакви други лечения на аутизъм са спекулации и бизнес“, разказа Цолова.

Тя припомни, че през 2018 г. Община Плевен предостави на Сдружението сграда за такъв Център – бившия Дом „Детелина“, който е със застроена площ 1400 кв. метра и 6,5 дка двор.

„Тази сграда е 20 пъти по-голяма от сградата, която ни предостави Столична община. В част от нея – на 200 кв. м разгъната площ, създадохме Център за поведенческа терапия за деца с аутизъм за Северна България. Идват деца не само от Северна България. В момента успоредно се провеждат четири сесии с поведенчески терапевти – логопеди, психолози, специални педагози. Имаме супервайзор, който работи ежеседмично онлайн с терапевтите ни. Родителите на деца с аутизъм в момента разполагат с уникалния шанс, който аз преди 16 г., когато диагностицираха моя син, нямах – да има лечение и детето да може да постигне максималния капацитет на своите възможности. Центърът в Плевен беше открит по проект „Човешки ресурси“ на Социалното министерство, който продължи една година и приключи на 1 август 2019 г.“, допълни Владислава Цолова.

Сградата на бившия Дом „Детелина“ в Плевен е толкова голяма, че позволява в нея да се открие и детска градина. „Децата с аутизъм се нуждаят не просто от терапия, за да стават все по-комуникативни, по-социални и по-адаптивни, но и да имат шанс да се интегрират в реална среда със свои връстници, които нямат проблем в развитието си. В нашата детска градина използваме Монтесори материали, осигурени само чрез дарения. Това е първата детска градина с лиценз от Министерството на образованието извън общинските детски градини в Плевен. Базата позволява в нея да се открие и училище – от първи до пети клас. Обмисляме и тази възможност. В тази база смятаме да направим и защитено жилище тип „Резиденция“, съобщи още Цолова.

Сдружението „Аутизъм днес“ кандидатствало и спечелило нов проект, който стартира на 1 август т. г. – отново за Плевен и областта. Той е за работа с хора в защитените жилища – общо 40 възрастни с психични разстройства. Поне половината от тях са с аутизъм. Предвижда се по този проект да бъдат назначени психолози, логопеди, специални педагози – общо 18 специалисти. В работата с хората от защитените жилища ще бъдат организирани арт ателиета, образователни ателиета, фото ателиета и други форми.

„Ако успеем да интегрираме в обществото поне един-двама от тези 40 човека, за нас ще е успех“, смята Владислава Цолова.

Източник: posoki.com