Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) ще инициира широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. Това съобщи на пресконференция днес икономистът Аркади Шарков от ЕКИП. Той уточни, че в тази кампания ще бъдат привлечени като партньори Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският фармацевтичен съюз (БФС), както и пациентски организации. Друго предложение, което ЕКИП смята да отправи пред институциите е да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат порочните практики при договарянето на цените на лекарствата за болниците, когато се отдава предпочитание на по-скъпи оригинални продукти при наличието на по-евтини аналози.

Според експертите е изключително важно да се въведат мерки за стимулиране на лекарите, предписващи биоподобни продукти, както и да се обмислят стимулиращи политика за отделенията и клиниките, използващи такива терапии.

Според икономиста нашето общество е изцяло подвластно на липсата на ясна представа за биоподобните лекарства, чиито качества като терапевтично средство са абсолютно сравними с тези на оригиналните. В същото време икономическата ефективност от използването им е значително по-висока и се измерва с много по-добър достъп на значително по-голям брой пациенти до адекватна терапия.

В момента около 30% от бюджета на НЗОК се изразходва за лекарствени продукти, прилагани за лечение на онкологични пациенти, а въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда, категоричен бе той.

Аркади Шарков представи данни от сравнително проучване на ЕКИП върху три често използвани молекули през периода 2015 – 2018 г. За първата от тях – trastuzumab е било установено, че терапията на един пациент с оригиналния продукт е струвала на Касата средно 23 000 лв. на година, а след навлизането на биоподобен аналог, цената на лечението е спаднала на 3 000 лв., т.е, разликата е близо  8 пъти. Експертите са изчислили, че в абсолютни числа икономията за фонда би била 26 млн. лв., което би позволило лечение на още 8 000 пациенти.

Подобни примери са и още два продукта – rituximab, при който цената на терпията е спаднала с 60% след навлизането на биоподбни аналози и освободеният финансов ресурс би дал възможност за лечение на още 330 000 болни с онкологични и антоимунни заболявания, както и filgrastim – след изтеглянето от пазара на оригиналния продукт, на нашия пазар са навлезли 3 биоподобни лекарства и цената се е понижила съответно от 204 лв. през 2015 г. на 84 лв.  през 2018 г.

Икономистът подчерта, че би било крайно неправилно да се гледа на тези икономии като на спестявания, които остават в здравната каса – напротив, това са пари, които спомагат за реализирането на целите на една по-ефективна здравна политика, предоставяща безпроблемен достъп до лечение на много повече хора, при това без забавяне и допълнителни трудности за тях. Също така трябва да отчита фактът, че този финансов ресурс има инвестиционен потенциал, защото спестените средства могат да се вложат и в подобряването на условията в болниците и в развитие на човешкия ресурс в тях чрез обучение например.

Аркади Шарков подчерта, че друга мярка, над която трябва да се замислят сериозно институциите е създаването на адекватна регулация, която да стимулира оставането, а не изтеглянето на биоподобни продукти от нашия лекарствен пазар. Икономистът бе категоричен още, че въвеждането на електронната рецепта, което засега остава само добро намерение, ще улесни проследяването на тенденциите в изписването на лекарства и ще даде възможност за адекватен анализ на потреблението като основа за  предприемането на стимулиращи мерки.

Пълния текст на анализа на ЕКИП можете да намерите тук.

Източник: Здраве.нет

Категория:

Translate »