Всяка година през месец март жени и мъже от цял свят бягат в маратони или участват в шествия, споделят факти, лични истории, снимки в социалните мрежи, носят жълти тениски, панделки, балони… в знак на подкрепа към жените, засегнати от заболяването ендометриоза. Март е световният месец на ендометриозата.

1 от 10

Вероятно ще видите надписи под снимки, които гласят #1in10 (#1от10), под които жени от цял свят разказват за живота си със заболяването.

Целта на тези активности е да повдигнат завесата зад това често срещано, но същевременно малко познато заболяване. Счита се, че 1 от 10 жени в репродуктивен план има ендометриоза, която дори може да не подозира за това. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза.

Друг малко известен, но много важен факт, е че ендометриозата уврежда сериозно репродуктивните способности на жената – между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза.

Животът с ендометриоза може да бъде труден, осеян с много лишения, болка, както и съпътстващи заболявания, затова се счита, че тя е социално значимо заболяване, което заслужава нужното внимание. Ето защо през месец март всички организации говорят открито за това, за да дадат повече гласност и да повишат чувствителността на обществото към диагнозата.

ЕндоМарт / EndoMarch

ЕndoMarch e своеобразна игра на думи, тъй като в английския език думата за месец март и поход е една и съща – March.

Част от инициативите посветени на ендометриозата в световния месец на заболяването е и глобалното движение EndoMarch. Идеята за него се ражда през 2014 г., когато група лекари и пациенти решават да обединят усилия, за да повишат чувствителността и информираността на обществото по темата.

Кампанията EndoMarch цели да привлече вниманието на широката общественост към ендометриозата и да отправи призив към лекарската общност за промяна в начините на диагностициране и лечение на ендометриозата. В него участват организации от над 60 държави в цял свят, ангажирани с темата за менструалното здраве и ендометриоза.

“Това е заболяване, засягащо близо 200 милиона жени и момичета в цял свят, причиняващо болки, понякога по-силни и от тези при раждане и е една от водещите причини за хоспитализация в областта на гинекологията. Ето защо не би трябвало да бъде такава мистерия за лекарската общност.”, споделят основателите на EndoMarch.

Движението е създадено по инициатива и със спонсорство от група лекари, начело с д-р Камран Нежат.  Д-р Нежат често е наричан бащата на съвременната хирургия, тъй като той за първи път въвежда видео лапароскопията и видео асистираната ендоскопична хирургия. Той прави революция в гинекологичната хирургия и доказва, че по-голямата част от оперативните интервенции могат да се извършват чрез минимално инвазивни техники. По този начин той отваря врати за хирурзите по целия свят да напредват в областта на минимално инвазивната хирургия и да помагат на своите пациенти ефективно.

Събития

През 2019 г. Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ отбеляза световния месец на ендометриозата чрез поредица от статии и ендо факти в сайта и социалните мрежи на организацията, споделени истории на жени с ендометриоза, пациентски събития, участия в медицински конгреси, както и отразявания в електронни медии, прес и онлайн канали.

През месец март 2020 г. Фондацията планира да разгърне много по-мащабна кампания.

Най-големите болници и клиники за женско здраве в страната отварят врати за безплатни прегледи за жени с ендометриоза и такива с фамилна обремененост. Заедно ще подкрепят всички жени с това заболяване и ще повишат вниманието на обществото към редовната профилактика.

Очакват се редица събития и уебинари с медицински специалисти, където ще се говори откровено за ендометриозата. Този тип срещи дават възможност за достъп на пациентите до най-новата информация в терапевтичен план за ендометриоза, както и за по-добра комуникация с лекарите, тъй като поставят медицинските специалисти в близост до пациента. Предвиждат се и уебинари, за да имат възможност да участват и заинтересовани пациенти от цялата страна.

Успоредно с всички активности по отворени врати в болниците и редица събития, фондацията планира да разгърне и информационна кампания на сайта на организацията, както и в нейните социални канали. Ще ви срещне лице в лице с лични истории на жени, смело решили да споделят своя личен опит със заболяването. Ще даде най-актуалната информация за ендометриозата в медицински план и като начин на живот чрез статии, публикувани в сайта на Фондацията.

Гласът на стотици ендо жени от целия свят ще бъдат чути чрез видео материали, които те ще споделят с вас. Ще споделят и филм за ендометриозата, заснет през 2019 г., с участието на известни бъларски музиканти и композитори, които припознават каузата и застават зад нея.

Една от най-важните активности в месец март са срещите на фондацията с общността от жени с ендометриоза. Още от своето създаване, Фондацията организира ежемесечни събития, наречени “Женски кръг”, които представляват неформални срещи между жени с ендометриоза и други заболявания на репродуктивната система, в които споделят личен опит, затруднения, но и успехи в техния път със заболяването.

Присъединете се и вие!

#1от10 #ЕндоМарт

Translate »