Пациентският отговор срещу COVID-19

Кризата с COVID-19 предизвика поредица от противодействия в условията на променящи се обстоятелства. Политиките в условията на пандемията, както срещу разпространението на вируса, така и срещу ефектите от ограничителните мерки, често имат временен характер и все още липсва дългосрочна политика за преодоляване на кризата. Действията на правителството в голямата си част са директивни, а не консолидирани, липсва въвлеченост на гражданския сектор и широк диалог с участието на всички заинтересовани страни.

Национална пациентска организация бе сред първите представители на гражданското общество, които взеха участие в справянето с COVID кризата посредством стартирането на COVID Алианс и разкриването на телефонна консултативна линия за хора с хронични заболявания. Необходимо е обаче по-широко въвличане на гражданските организации и на пациентската общност в отговора срещу COVID.

Проектът въвлича пациентски организации, които да проучат процесите, свързани с достъпа до здравна грижа в условията на COVID-19 и да дадат препоръки за по-ефективни политики в това отношение, изхождайки от пациентската позиция. Мерките срещу COVID-19 затрудниха поддържането на връзки с местните структури на Национална пациентска организация. Чрез проекта се инвестира в оптимизирането на тези връзки, както и в обучението и развитието на пациентските организации в страната. Хората с хронични заболявания и техните граждански структури са основни ползватели на проекта.

Дейности:

• Управление на проекта
  • Пациентски мониторинг на отговора срещу COVID-19
  • Национално представително проучване за ефектите от COVID-19 върху пациентите по отношение на достъпа до здравеопазване
  • Публичност и застъпничество

Продължителност: 15. 01.2021 г. – 14. 07.2021 г.

Финансиране: 9 906.00 евро

Проектът „Пациентският отговор срещу COVID-19“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основна цел на проекта е посредством проучвания, изследвания и активно пациентско участие Националната пациентска организация да подобри гражданското и пациентското включване в политиката срещу COVID-19. www.Activecitizensfund.Bg.

Осигуряване на подкрепа за включване в трудова заетост на лица с увреждания

Проектът създава предпоставки за активно социално включване и трудова интеграция на хора с увреждания и лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства. Интеграцията на хората с увреждания е ключов фактор за преодоляване на явления като бедност, социална изолация и маргинализация.

Дейности по проекта:

• Предоставяне на подкрепа подобряване достъпа до заетост чрез създаване на специализиран информационен портал за интеграция хора с увреждания на пазара на труда.
  • Провеждане на информационна кампания за значимостта на трудовата интеграция на хората с увреждания.
  • Осигуряване на услуга за социално включванe чрез изготвяне на комплексна социално-здравна оценка за 200 лица с увреждания и подпомагане на 200 близки на лица с увреждания

Основни резултати:

• Осигурена подкрепа за интеграция на пазара на труда за хора с увреждания чрез създаването на информационен портал
  • Създаден информационен портал за сближаване на работодатели и хора с увреждания с цел подпомагане на интеграцията им на пазара на труда в градовете Враца, Пловдив, Хасково, Бургас и Шумен.
  • Предоставена услуга за социално включване ( в т.ч. и на пазара на труда) чрез изготвяне на иновативна комплексна социално-здравна оценка
  • Консултирани 400 лица с увреждания и техните семейства

Срок на изпълнение:
16 месеца (01.09.2019 – 31.12.2020 г.)

Стойност: 195 058,50 лв.

Web: www.rabotazavseki.com

Бяла книга за персонализираната медицина в България – пътна карта за интегриране на иновациите в медицината на 21 век

Проектът „Бяла книга за Персонализираната медицина в България – пътна карта за интегриране на иновациите в медицината на 21 век с цел промяна на политиките в здравеопазването, чрез активно гражданско участие и поставяне на пациента в центъра на системата“ е одобрен за изпълнение по процедура BG05SFOP001-2.009 – „ПОВИШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ПРОЦЕСИТЕ НА ФОРМУЛИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И МОНИТОРИНГ НА ПОЛИТИКИ И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО“.

Проектът инициира нов модел в здравеопазването, базиран на персонализираната медицина, чрез механизмите на гражданско участие в процесите на формиране и изпълнение на политики. В рамките на проекта се демонстрират възможностите за навлизането на иновативни решения в здравеопазването, чрез активно включване на заинтересованите страни, на базата на прилагане на партньорски подходи в работата. Предвидените дейности повишат информираността и насърчат гражданите, гражданските организации и бизнеса да се включват, чрез активна позиция, в съвместна работа с администрацията и на основата на партньорски подходи, обществото да бъде своеобразен коректив на политическите решения и цели. Внасянето на препоръки и предложения, изготвени вследствие на проведените изследвания, проучвания и анализи, в рамките на проекта, представляват инструмент за участие на гражданите в определянето на държавната политика в толкова чувствителна за обществото сфера, каквато е здравеопазването.

Проектът е стъпка към формиране на обществено отговорна здравна политика, чрез включване в дейностите на заинтересованите страни и прилагане на механизми за консенсусни решения, поставяне на пациента в центъра на системата, подобряване на предоставянето на здравни услуги и изграждане на по-добра регулаторна среда за гражданско участие при определяне на бъдещата здравна политика.

Проектът цели да насърчи гражданите, гражданските организации и бизнесът да се включват, чрез активна позиция, в съвместна работа с администрацията и на основата на партньорски подходи, обществото да бъде своеобразен коректив на политическите решения и цели.

Дейностите от проекта са насочени и към популяризиране, интегриране и утвърждаване в практиката на персонализираната медицина и залагане на принципите й при провеждане на бъдеща здравната реформа. Проектните дейности са насочени към открито и отговорно управление, насърчавайки включилите се представители на администрации на държавни институции и органи на управление – отговорни за вземането на решения, изработването и изпълнението на политики, стратегически документи, закони и нормативни актове, към активна работа с гражданските организации. Към тях ще бъдат адресирани препоръките, изготвяни в рамките на проекта, за подобряване процесите по предоставяне на здравни услуги и изграждане на по-добра регулаторна среда в сферата на здравеопазването.

Проектът се изпълнява в партньорство между Сдружение „Българска асоциация за персонализирана медицина“ и Сдружение „Национална пациентска организация“.

Срокът за изпълнение е 12 месеца от датата на подписване на Договора за БФП.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът е на стойност 89 999,97 лв., от които 76 499,97 лв. европейско финансиране и 13 500 лв. национално съфинансиране.

Материали от проекта

Доклад по проект № BG05SFOP001-2.009-0025-C01 „Бяла книга за Персонализираната медицина в България – пътна карта за интегриране на иновациите в медицината на 21 век с цел промяна на политиките в здравеопазването, чрез активно гражданско участие и поставяне на пациента в центъра на системата

АНКЕТА по проект № BG05SFOP001-2.009-0025-C01 „Бяла книга за Персонализираната медицина в България – пътна карта за интегриране на иновациите в медицината на 21 век с цел промяна на политиките в здравеопазването, чрез активно гражданско участие и поставяне на пациента в центъра на системата

Доклад на тема „Механизми и предложения за подобряване на средата за гражданско участие в сферата на здравеопазването, 2019“

Доклад на тема „Подобряване на гражданското участие в процесите на формиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в здравеопазването: опит, добри практики и иновативни решения в рамките на ЕС“

Анализ на тема „Бяла книга за Персонализираната медицина в България – пътна карта за интегриране на иновациите в медицината на 21 век с цел промяна на политиките в здравеопазването, чрез активно гражданско участие и поставяне на пациента в центъра на системата“

Отговорността на младите пациенти – за по-светло бъдеще

На 15 август 2012 г. Национална пациентска организация стартира изпълнението на проект „Отговорността на младите пациенти – за по-светло бъдеще”, финансиран по програмата „Младежта в действие” на Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“. Проектът е продължение на успешно реализирания през 2011 г. проект „Млади пациенти за по-светло бъдеще” и показва устойчивостта на постигнатите резултати.

Като част от инициативите на проекта „Отговорността на младите пациенти – за по-светло бъдеще” бе провеждането на II-ра Национална младежка среща, в която се включиха млади хора, представители на пациентски организации и организации на и работещи за млади хора с увреждания от цялата страна. В Младежката среща участие взеха доайени на пациентското движение в България и представители на институциите, пряко свързани с живота на пациентите – Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Български фармацевтичен съюз.

Чрез лекции, ролеви игри и дискусии младежите бяха обучени как да управляват конфликтите и отношенията с другите, как да отстояват интересите си, как да привличат подкрепа, създават партньорства, набират средства и развият комуникационните си умения. Освен това по достъпен начин бяха разяснени механизмите за партньорство между институциите в сферата на здравеопазването и пациентските организации, добрите практики и личния опит на младите пациенти, възможностите за креативност и реализиране на младежки политики в областта на здравеопазването при кандидатстване по европейски проекти.

В рамките на проекта „Отговорността на младите пациенти – за по-светло бъдеще” и във връзка с функционирането на НПО – клон Младежки бяха организирани и 2 семинара. Целта на първия семинар, проведен на 10 и 11 ноември 2012 г.,  бе да потвърди мисията, визията и целите на организацията, да създаде правила за вътрешна организация на работата, включващи принципите, етичните норми, административните функции и разпределението на отговорностите между членовете на УС, да планира основните оперативни цели до края на 2012 г. и задачите за 2013 г.

На 16 декември 2012 г. се проведе и вторият семинар, целящ да подпомогне младите хора от Управителния и Контролния съвет на Националната младежка пациентска организация при планирането на каузи, определянето на цели и прилагането на различни стъпки за набиране на средства и ресурси.

Млади пациенти – за по-светло бъдеще

Проект „Млади пациенти – за по-светло бъдеще“ се финансира по програма „Младежта в действие” на НЦЕМПИ и цели интегриране на младите хора в неравностойно положение и с различни заболявания, както и увеличаване на ролята и влиянието им при провеждането и създаването на здравната политика на България. В проекта е предвидено провеждането на Национална младежка среща, в която да вземат участие 100 младежи с различни заболявания.

Националната младежка среща все проведе в периода 17-19 юни 2011 г. във Велинград. На официалното откриване присъства г-жа Лорен Суше – представител на Европейски пациентски форум, а сред лекторите бяха още: г-жа Десислава Добрева, гл. експерт към Програма „Младежта в действие”; г-жа Калина Костадинова, гл. експерт към Министерство на труда и социална политика; д-р Рада Бояджиева, гл. инспектор в сектор „Здравеопазване” към Община Пловдив; г-жа Ренета Венева, председател на Националния алианс за работа с доброволци.

На Националната среща присъстваха 100 младежи, които под формата на лекции и ролеви игри бяха запознати с дейността на здравните институции в България, законодателния процес, механизмите за влияние, възможностите за участие и включване в здравната политика, вариантите за партньорството със здравните институции, както и възможностите за младежко участие при взимането на решения на практика.облеми на здравеопазването.

В рамките на проекта „Млади пациенти – за по-светло бъдеще” беше създадена онлайн платформа за дебати и консултации, където да се разискват проблеми на здравеопазването и в ключови области в здравната политика; предстоящи промени на законодателството; актуални законопроекти. Освен това бе изграден форум за мненията на младежите по здравни въпроси, където техните позиции и препоръки да бъдат пренасочвани към институциите при обсъждане на съответните документи.

В заключителния етап на проекта бе издаден „Наръчник на младия пациент”, който съдържа информация за проекта, насоки към младите хора за увеличаване на участието им в процеса на вземане на решения в здравеопазването, както и препоръки и становища към институциите.

Среда отвътре навън

Проект „Среда отвътре навън“ e изпълнен в периода 2014-2015 г. и се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Програмата цели насърчаване повишаването на капацитета на НПО и на благоприятстваща среда за работа на неправителствения сектор.

По повод началото на проекта „Среда отвътре навън”, през месец април 2014 г. се проведе стартираща среща в офиса на Национална пациентска организация, където беше направено официално представяне на проекта пред участниците, бяха разяснени етапите и процесите на работа с отделните организации, както се разгледаха методите и инструментите, които ще бъдат използвани по време на проекта. Участие в събитието взеха д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, Станимир Кискинов и Йордан Танковски – консултанти и обучители по проекта, както и представители на участващите организации от шестте планови региона в България.

В рамките на проекта бяха реализирани различни активности, сред които: извършване на оценка на организационния капацитет на НПО и нейни организации членки, изготвяне на препоръки и указания за подобряване на работата, разработване и изпълнение на обучителни програми по тематичните области: застъпничество, доброволчество, комуникации, проекти, фондонабиране и конфликти.

Като част от проекта „Среда отвътре навън” бяха проведени осем двудневни обучения в различни градове, в които се включиха 138 представители на 28 организации членки на НПО. Беше апробирана Методология и Рамка за оценка на капацитет на организациите, беше разработен и Инструмент за последващо проследяване на въздействието от проекта.

Според г-н Милен Чавров, ресорен член на УС на НПО в направление „Членство и регионални структури“, проектът е оказал „огромен ефект върху повишаването на капацитета на членските структури на НПО, което е от изключително значение за постигане на силно пациентско движение в страната.“

Проектът  „Среда отвътре навън“ приключва на 18 април 2015 г. в Пловдив, с провеждането на двудневен Национален форум „Организационно развитие и укрепване на Национална пациентска организация“. Събитието стартира с пресконференция на тема „Значимост на подобряването на организационното развитие и укрепване на пациентските организации в България“, като освен това бяха представени и постигнатите резултати от реализирания проект. Участие в пресконференцията взеха д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация; г-н Милен Чавров – зам.-председател на Национална пациентска организация; г-жа Ирина Симитчиева – председател на Сдружение „Сили имам да се боря“ – участник в проекта; г-жа Елисавета Котова – председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и представител на НПО за област Пловдив.

Като пример за успеха на проекта, председателят на онкологичното Сдружение „Сили имам да се боря“ и участник в проекта – Ирина Симитчиева, заяви, че нейната организация вече прилага на практика наученото по време на обученията, като посочи като пряк резултат от тях новосъздадените партньорства на Организацията с кметовете на Ихтиман, Самоков и Елин Пелин. Благодарение на наученото, Сдружението е подобрило комуникацията си с местните медии и е успяло да привлече множество доброволци към Организацията.

Близо до теб

Translate »