За изплащането на средствата за работа в неблагоприятни условия на НЗОК ще са необходими около 135.8 млн. лв. до края на годината. От тези средства 22.1 млн. лв. ще са джипитата, 5.7 млн. лв. за специалистите, 3 млн. за лабораториите, а 75 млн. за болниците. За поставяне на ваксини срещу КОВИД ще са нужни още 30 млн. лв.

Отделно за допълнително заплащане за първа линия на персонала РЗИ, ЦСМП, психиатричните болници и НЦЗПБ ще са нужни до края на годината ще 39.7 млн. лева.

Министерството предвижда и 48 млн. лв. за оказване на спешна помощ на пациенти, преминали през болниците, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение. Субсидиите са за 45 лечебни заведения за болнична помощ, като до 31 май са изплатени 18.4 млн. За осигуряване на медицински дейности при пациенти с инфекциозни заболявания има 23 млн. лв. Субсидирането се извършва за 41 болници с 1 184 разкрити инфекциозни легла. До края на май те са получили 9.97 млн. лв. Общо заделените средства за 2021 г. като буфер от 5% от бюджета за пандемията са578 млн. лв., като усвоени са 179 млн. и остават още 398 млн.

Източник: www.clinica.bg

Категория: